Статии

Остеопороза

прочети

ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ ЗАВИСИ И ОТ НАШЕТО ХРАНЕНЕ

прочети

Термография

прочети

Още статии

Сентенции

"От горчивината на болестта човек разбира сладостат на здравето" каталунска поговорка

"Лекарят не трябва да лекува болестта, а пациента, страдащ от нея" Моше бен Маймон /12 век след Христа/

Изследването на костната плътност е добре да се прилага профилактично, дори и да не усещате болки, тъй като процесите на намаляване костната плътност протичат почти без никакви симптоми, а когато те се появят често вече е много късно – диагнозата в голяма част от тези случаи е Остеопороза. Затова тази болест си е извоювала прозвището „Тихата епидемия”. Добре е да се правят периодични профилактични прегледи, за да знаете дали костите са ви наред и трябва само да се предпазвате от остеопороза, дали имате намалена костна плътност, но не и остеопороза, и трябва да вземете мерки или в най- лошия случай – имате Остеопороза.
Какво представлява изследването?
Това е метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура.
Кога се провежда?
Провежда се при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от пурва степен, при слаби лица, пушачи, подалгани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.
Как се провежда?
Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики, и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване.
За стандартизиране на получените данни се използват две скали: Т-score – броят на стандартните отклонения от нормата за здрав човек на 30-годишна възраст от същия пол; Z-score – броят на стандартните отклонения от нормата за човек от същия пол и на същата възраст.
Нормално отклонението при Т-score е в рамките на 1; за остеопения говорим в случаите на отклонение от стандарта от 1 до 2,5; При повече от 2,5 стандартни отклонения вече става въпрос за остеопороза.
Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?
Процедурата е безопасна. При бременност се обсъждат рисковете за плода.
Специална подготовка?
Приемът на богато на калций храни и медикаменти се спира 24 часа предварително.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на костна плътност се провежда в някой от следните случаи:
  • При жени след менопауза на 60 или повече години с рискови фактори за развитие на остеопороза.
  • При всички жени на и над 65 години.
  • При мъже над 70 години или такива с рискови фактори за остеопороза.
  • При мъже и жени с хиперпаратиреоидизъм.
  • При мъже у жени на лечение с кортикостероиди за дълъг период от време.
  • За проследяване на ефекта от проведената терапия за лечение на остеопороза.

Пишете ни

Пишете ни! Направете първата крачка към Вашия пълноценен живот.